Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

EUROSCOLA 2010 - ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ EUROSCOLA 2010

Η επίσκεψη των μαθητών των σχολικών μονάδων του Νομού Γρεβενών στο Στρασβούργο στα πλαίσια του προγράμματος EUROSCOLA 2010 πραγματοποιήθηκε από 10/03/2010 έως 13/03/2010. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 25 μαθητές και μαθήτριες καθώς και 3 συνοδοί καθηγητές (ο κ. Κουτούλας Χρήστος, ΠΕ05 ως αρχηγός της εκδρομής, η κ. Κατσαρού Νικολέτα, ΠΕ06 και η κ. Μεσδανίτη Αναστασία, ΠΕ02). Τόσο οι συνοδοί όσο και οι μαθητές είχαν άριστη γνώση των γλωσσών εργασίας της ημερίδας που ήταν τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. Αυτό συνετέλεσε σε μέγιστο βαθμό στην άψογη συνεννόηση με όλους τους φορείς που συνάντησε η αποστολή μας τόσο σε ιδιωτικό όσο και δημόσιο επίπεδο.
Η διαδικασία επιλογής των μαθητών έγινε με αδιάβλητο τρόπο, με σύστημα παρόμοιο μ’ εκείνο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Επίσης τα κριτήρια επιλογής των συνοδών ήταν η άριστη γνώση μιας ή δύο εκ των γλωσσών εργασίας της ημερίδας. Οι μαθητές έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό έκθεσης με θέμα Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μοριοδοτήθηκε κατά 60%. Επίσης συνεκτιμήθηκαν ο βαθμός γνώσης της ξένης γλώσσας κατά 20% και η γενική επίδοση κατά 20%.
Οι 25 μαθητές χωρίστηκαν σε έξι ομάδες εργασίας (πέντε ομάδες τεσσάρων ατόμων και μία ομάδα των πέντε ατόμων) όπως προέβλεπε το πρόγραμμα της ημερίδας και ανέλαβαν να συγκεντρώσουν και να επεξεργαστούν στα αγγλικά και τα γαλλικά υλικό για τα θέματα των ομάδων τους, τα οποία ήταν τα εξής:

1) Ομάδα «Βέλος» με θέμα Πολιτική απασχόλησης,
2) Ομάδα «Κύκλος» με θέμα Δημοκρατία και ιθαγένεια,
3) Ομάδα «Ρόμβος» με θέμα 2010: ευρωπαϊκό έτος καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού,
4) Ομάδα «Τετράγωνο» με θέμα Το μέλλον της Ευρώπης,
5) Ομάδα «Τραπέζιο» με θέμα Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, ενέργεια και
6) Ομάδα «Τρίγωνο» με θέμα Ενίσχυση του δυναμισμού της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές ανακάλυψαν μόνοι τους το απαιτούμενο υλικό, κυρίως στο διαδίκτυο, και η βοήθεια των καθηγητών περιορίστηκε στη διόρθωση της διατύπωσης και της ορολογίας στα αγγλικά και τα γαλλικά.
Οι τρεις συνοδοί πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις με τους μαθητές, μία στο ΓΕ.Λ. Δεσκάτης και μία στο 1ο ΓΕ.Λ. Γρεβενών, κατά τις οποίες έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα της ημερίδας, την ιστορία της Ε.Ε., την πόλη του Στρασβούργου και τις συνήθειες των Γερμανών και των Γάλλων. Οι συνοδοί ετοίμασαν ολιγοσέλιδο φυλλάδιο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και το διένειμαν στους μαθητές, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κρατώντας επιπλέον σημειώσεις και κάνοντας ερωτήσεις.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 12/03/2010, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ελληνική αποστολή προσήλθε εγκαίρως και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα τόσο στην τοποθέτηση των μαθητών στις αντίστοιχες ομάδες τους όσο και στην γνωριμία των συνοδών με τους εκπροσώπους των άλλων χωρών. Η παρουσίαση της ελληνικής αποστολής έγινε στα αγγλικά και στα γαλλικά από δύο μαθήτριες, την Όλγα Κώττα και την Δήμητρα Λιάμπα του 2ου ΓΕ.Λ. Γρεβενών. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι μαθητές μοίρασαν στις άλλες αποστολές πολυτελή φυλλάδια και βιβλία της Νομαρχίας Γρεβενών, που παρουσίαζαν το νομό. Οι εκπρόσωποι των ξένων αποστολών έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παλιά γεφύρια καθώς και για τα παλαιοντολογικά ευρήματα της Μηλιάς Γρεβενών.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι μαθητές υπέβαλαν δύο ερωτήσεις στον πρόεδρο και τα μέλη του πάνελ. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την πολιτική της Ε.Ε. για τη λαθρομετανάστευση και η δεύτερη το πώς θα απεξαρτηθεί η Ε.Ε. από μορφές ενέργειας τις οποίες δεν παράγει (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) ανακαλύπτοντας νέες, εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε συνεργασία με τους ίδιους τους επιστήμονές της.
Κατά το μεσημεριανό γεύμα, οι μαθητές και οι συνοδοί συμμετείχαν στο Eurogame, το οποίο είναι ένα παιχνίδι γνώσεων με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει τη μορφή ερωτηματολογίου με πολλαπλές επιλογές απάντησης με την ιδιαιτερότητα ότι κάθε ερώτηση είναι διατυπωμένη σε διαφορετική γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μαθητές και οι συνοδοί καλούνται να συνεργαστούν με άλλους τρεις μαθητές ή συνοδούς από διαφορετικές χώρες, για να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο. Ένας μαθητής, ο Ραφαήλ-Θεμιστοκλής Δημόπουλος του 1ου ΓΕ.Λ. Γρεβενών, συμμετείχε στον τελικό.
Το μεσημέρι, από τις 14:00 έως τις 15:00, οι συνοδοί όλων των χωρών συμμετείχαν σε μια συζήτηση με θέμα τις σχέσεις παιδείας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκαν πολλοί προβληματισμοί για την εναρμόνιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων σε όλη την Ένωση, πράγμα πολύ δύσκολο καθώς τα εκπαιδευτικά θέματα είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση της κάθε χώρας-μέλους. Η ημερίδα τελείωσε στις 18:00 με τον τελικό του Eurogame και η αποστολή παρέλαβε ένα φάκελο που περιείχε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερωτικά φυλλάδια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βεβαιώσεις συμμετοχής στην ημερίδα. Πολλοί μαθητές αντάλλαξαν διευθύνσεις και τηλέφωνα με μαθητές από άλλες χώρες, για να διατηρήσουν μια επαφή.

Όσο για τις υπόλοιπες εκτός ημερίδας δραστηριότητες του ταξιδιού, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την πρώτη μέρα (10-03-2010) το κέντρο της πόλης της Στουτγάρδης και να διανυκτερεύσει στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας. Την επόμενη μέρα (11-03-2010) οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περάσουν τη γέφυρα στον ποταμό Ρήνο, που αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Η ευκολία πρόσβασης από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς τελωνείο ήταν μια μοναδική εμπειρία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον γοτθικού ρυθμού καθεδρικό ναό της Notre-Dame του Στρασβούργου. Οι μαθητές και οι συνοδοί έμειναν κατάπληκτοι με το μεγάλο μέγεθος του ναού και με τα κομψά αγάλματα που κοσμούνε την πρόσοψή του. Το απόγευμα τα μέλη της αποστολής έκαναν κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στον Ιλ, τον παραπόταμο του Ρήνου.
Η διαγωγή των μαθητών υπήρξε υποδειγματική τόσο κατά την ημερίδα όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητες. Όλα τα μέλη της αποστολής εντυπωσιάστηκαν με αυτήν την εμπειρία και χάρηκαν που τους δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούν αυτά τα μέρη και να συμμετάσχουν στις τόσο ενδιαφέρουσες εργασίες αυτής της ημερίδας.


1 σχόλιο: